Βλέπετε 1–6 απο 89 αποτέλεσματα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
1,660.00

1 σε απόθεμα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
2,915.00

1 σε απόθεμα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
2,085.00

1 σε απόθεμα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
2,710.00

1 σε απόθεμα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
2,285.00

1 σε απόθεμα

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
2,565.00

1 σε απόθεμα


ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΠΑΡΤΑ (ΣΠΑΡΤΑ ΧΑΛΗΣΙ)

Ο Δημήτρης (Δημητρός) Εφραίμογλου με καταγωγή από την Σπάρτη Πισιδίας  και Σίμος (Συμεών)  ήταν ένας από τους πρωτοπόρους ταπητουργούς στην Ελλάδα. Έχουν τιμηθεί πολλές φορές από κρατικούς φορείς  για την συνεισφορά διάσωση και διάδοση του χειροποίητου χαλιού και ειδικά για τα χαλιά ποιότητας Σπάρτα  η αλλιώς «Σπάρτα χαλήσι».

Η Σπάρτη της Πισιδίας (σπάρτα) ήταν από τις τελευταίες περιοχές που ανέπτυξαν ταπητουργική παράδοση, στην οποία πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι Ελληνορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης, τόσο στην οργάνωση της παραγωγής όσο και στην παροχή εργασίας. Η ταπητουργία της Σπάρτης αναπτύχθηκε ιδιαίτερα σε συνάρτηση με την εμπορική ζήτηση του τέλους του 19ου.

Τα χαλιά τύπου Σπάρτα, Σίβας, Σελτζούκ,  χαρακτηρίζονταν για τη σταθερή τους ποιότητα, γεγονός που ενίσχυε την εμπορική τους αξία. Ο τύπος των χαλιών, είναι χαλί υφασμένο σε περίτεχνους αργαλειούς νήματα δίκλωνα και  κόμπους, ενώ τα σχέδιά του είναι τα γνωστά μικρασιατικά με κάποια ιδιαίτερη προτίμηση στα σχέδια των χαλιών τύπου "Ουσακ" με κεντρικό μενταγιόν ή αλλιώς γνωστά ως γαλλικά σχέδια με διακοσμημένες γωνίες και χρώματα ζωντανά και χαρούμενα. Σιγά σιγά τα  φυσικά χρώματα αντικαταστάθηκαν από χημικές βαφές για πιο σταθερά χρώματα, ενώ η αποκλειστική χρήση μαλλιού προβάτου έδωσε τη θέση της σε έναν συνδυασμό: για το υφάδι χρησιμοποιούσαν μαλλί, ενώ για τo στημόνι βαμβάκι ή λινάρι.

Τα σχέδια τα αποτυπωνανε σε χαρτί μιλιμετρε από ειδικούς σχεδιαστές. Εμπνευσμένα από την κουλτούρα της εποχής ΟΙ εργάτριες ετσι έδιναν ζωή στον όρθιο αργαλειό και με πολύ μεράκι δημιουργούσαν αριστουργήματα που περνούσαν το DNA τους από γενιά σε γενιά. Διάβαζαν το σχέδιο όπως διαβάζει ένας μουσικός της νότες στο πεντάγραμμο. Συνήθως δούλευαν  σε οργανωμένα ταπητουργεία όπου οι υφάντριες συχνά τραγουδούσαν όλες μαζί ή σε μορφή οικοτεχνίας στο σπίτι τους για λογαριασμό του εργοδότη ταπητουργού που τους εφοδίαζαν με όλα τα απαραίτητα υλικά,  σε κάθετους (όρθιους) αργαλειούς.

Ο κυριότερος όγκος των Σπαρταλήδων και των λοιπών Πισιδών εγκαταστάθηκε στους Ποδαράδες, δημιουργώντας τον πυρήνα της σημερινής Νέας Ιωνίας. Η επιλογή της περιοχής δεν ήταν τυχαία, καθώς την περιοχή διέρρεε το ρέμα το Ποδονίφτη, γεγονός που την καθιστούσε κατάλληλη για ταπητουργικές και υφαντουργικές δραστηριότητες

Ανάλογα με την πυκνότητα του χαλιού ξεχωρίζαμε την ποιότητα που καθιερώθηκαν με τα χρόνια, έτσι, τα χαλιά ποιότητας Σπάρτα έχουν περίπου 70000-90000 κόμπους το τετραγωνικό μέτρο. τα Σελτζουκ φτάνουν τους 125000 κόμπους /Μ2 και τα Σίβας τους 170000 κόμπους το τετρ μετρο.

όλες οι ελληνικές ποιότητες χαλιών έχουν με ασύμμετρο διπλό κόμπο κόμπο τύπου γκιορδες η μονό τύπου Σινε. Όσο πιο πυκνό σε κόμπους είναι τόσο το χαλί τόσο καλύτερα αποδίδεται η λεπτομέρεια. Φυσικά όταν ανεβαίνουμε σε πυκνότητα χρειάζονται πιο λεπτά νήματα και ανεβαίνει το κόστος ύφανσης το τετρ μετρό.

Μια  υφάντρια μπορεί να υφάνει περίπου από 7000 έως 10000 κόμπους την ημέρα ανάλογα με την εμπειρία της. Για να υπολογίσουμε τους κόμπους σε ένα χαλί μετράμε  στην πίσω πλευρά (πλάτη) τους κόμπους στα  10 εκατοστά κάθετα και 10 εκατοστά οριζόντια και μετά το πολλαπλασιάζουμε με το 1000 δηλαδη, 8 χ 9 = 72, 72χ1000 =72000 κόμπους το τετραγωνικό μέτρο. (αν χρειαστεί με την βοήθεια ενός μεγεθυντικού φακού και μέτρου)

Χιλιάδες Σπάρτα και Σίβας έχουν ντύσει άπειρα νοικοκυριά αλλά και επαγγελματικούς χώρους πρεσβείες γραφεία και μεγάλους οργανισμούς.

Τα βλέπουμε ακόμα και σήμερα να διακοσμούν πολλούς χώρους δίνοντας και διατηρώντας την αίγλη και κύρος της τέχνης και της ελληνικής παράδοσης. Κληροδοτούνται από γενιά σε γενιά μεταφέροντας τις ελληνικές αξίες με τα σχέδια και τα χρώματά τους. Χαλιά που αντέχουν στην πάροδο του χρόνου και ταιριάζουν με όλες τις διακοσμητικές απαιτήσεις.

Η εταιρεία Εφραίμογλου είναι περήφανη που μπορεί και προσφέρει ελληνικά χειροποίητα χαλιά Σπάρτα Σίβας και Σελτζούκ σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων έως και 23 τετρ μέτρων. Παραμένει επένδυση συλλεκτική και οικονομική αφού η παραγωγή τέτοιων χαλιών έχει πλέον σταματήσει.

Τι λένε οι πελάτες μας