ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

Το όνομα της οικογένειας Εφραίμογλου προέρχεται από πρόγονο της οικογένειας ο οποίος ονομαζόταν Εφραίμ γεννηθείς το 1790 στην Σπάρτη Μ. Ασίας.

Ο Δημήτριος (Δημητρός) Εβρέμογλου ή Εφραίμογλου, όπως επικράτησε, γεννήθηκε το 1900 στη Σπάρτη Πισιδία της Μικράς Ασίας, ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας με τρεις αδελφές, την Φεβρωνία, την Κλεονίκη και την Σταυρούλα όπου παρά τις ιδιάζουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες και τα ανεπαρκή μέσα εκπαίδευσης, έλλειψη σχολείων, βιβλίων κ.α. παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Άνθρωπος εργατικός και πολυπράγμων ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες από πολύ μικρή ηλικία. Εργάσθηκε ως χτίστης, σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος, υπάλληλος φαρμακείου, ενώ ασχολήθηκε με την παραγωγή κρασιού καθώς επίσης και με την απόσταξη ούζου, με την γεωργία και τελικά με την ταπητουργεία.

Η διένεξη του πατέρα του με τις τουρκικές αρχές στις 6 Ιανουαρίου του 1918, ανήμερα της εορτής των Φώτων, έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα ζωή της οικογένειας. Ο πατέρας του, χτυπημένος από το κλομπ ενός Τούρκου, ξεψύχησε λίγες ώρες αργότερα, ενώ ο ίδιος εξορίστηκε στην Καισάρεια. Οι αλλεπάλληλες διώξεις που δέχθηκε η οικογένεια από τις αρχές, όμως, δεν έκαμψαν την αγάπη για τον τόπο τους, στον οποίο επέστρεφαν κάθε φορά.