ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οδηγός Χειροποίητων Χαλιών

ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ ΣΥΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για μια ασφαλη και μακροχρόνια συμβίωση από τον ΟΙΚΟ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ

Πολλά χαλιά φθάνουν σε εσάς μετά από μία σειρά χειροποίητων, παραδοσιακών, σύνθετων και διαφορετικών διαδικασιών,  βαφής, ύφανσης, φινιρίσματος κλπ,  με πολλά φυσικά ή φυτικά υλικά.

Επομένως ως «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της χρήσης τους  ανάλογα με την τεχνοτροπία κατασκευής.

Έτσι λοιπόν είναι φυσιολογικό να έχουν κάποιες αντιδράσεις ανάλογα με το DNA κάθε χαλιού και δεν σχετίζονται με την αξία του χαλιού πχ εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος (ίσως χρειαστεί φινίρισμα), χνούδι, τονική αλλαγή χρωμάτων (φεύγει το περίσσιο κατάλοιπο χρώματος)  ζαρώματα, μυρωδιά. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν σταδιακά σε χρόνο ανάλογα με την χρήση που είναι απαραίτητη, την ποιότητα, την τεχνοτροπία ύφανσης τους και μετά τους πρώτους καθαρισμούς.

Κρόσσια, ρέλια, γωνίες στις άκρες των χαλιών, ταινίες, ραφές ,υπόστρωμα είναι τα πιο «ευαίσθητα» σημεία στα χαλιά.  Με το χρόνο, την συντήρηση, τίναγμα με τα  χέρια αλλά και από την χρήση, μπορεί να εξασθενούν, ανοίγουν, φθείρονται, κόβονται. Σταδιακά από την μία χρονιά στην άλλη ίσως και μετά από ένα τίναγμα ή καθαρισμό να αρχίσουν να μαδάνε τα κρόσσια,  να ανοίγουν τα ρέλια-άκρες ή να βγάλουν έξτρα κλωστές στο πέλος.

Κρόσσια και ρέλια που έχουν προδιάθεση να κοπούν ή να ανοίξουν  στο σπίτι θα κοπούν ή θ’ ανοίξουν και με το καθάρισμα. Επίσης, ξεβάμματα,  ξεθωριάσματα ή αναστροφή πέλους είναι πιθανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το χαλί, αλλά ότι χρειάζεται ίσως κάποια επεξεργασία.

Επίσης, φθείρονται ή αλλοιώνονται πιο σύντομα όταν πόρτες και καρέκλες χτυπάνε στα κρόσσια-ρέλια ή γίνεται πιο συχνή χρήση από πατήματα σε συγκεκριμένα σημεία του χαλιού, κακή χρήση, η τινάζονται με τα χέρια. Το ίδιο παρατηρείται και στο πέλος του χαλιού όταν υπάρχουν βαριά έπιπλα ή η χρήση είναι πιο συχνή ή έντονη.
Προσοχή γενικά στην κακή ή λανθασμένη χρήση, έχουν και τα χαλιά ευαισθησίες.

Τα σημεία που έχουν υποστεί επεξεργασία π.χ. επισκευή, βαφή ή σημεία που υπάρχει φθορά ή προδιάθεση φθοράς και δεν έχουν εμφανιστεί ή εκδηλωθεί, πιθανόν να γίνουν πιο ευδιάκριτα μετά τον καθαρισμό γιατί φαίνονται καλύτερα στο καθαρό χαλί όπως κόμποι, στημόνια, φθορά στο πέλος,  φαγωμένο πέλος, αλλοίωση χρώματος, κλπ.
Τα χαλιά δεν είναι ούτε ανεξίτηλα ούτε άφθαρτα στον χρόνο αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αντιδρούν και ωριμάζουν και συνήθως συστήνουμε στεγνό ή με ελεγχόμενης υγρασίας καθάρισμα από επαγγελματία.

Λεκέδες όπως  ούρα, κρασί, καφέ, μελάνια, αίμα, λάδι, μπογιές ή κάποια ξεβάμματα ή υγρασία μπορεί να μην καθαρίσουν. Χαλιά ή λεκέδες που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό είναι δύσκολο να καθαρίσουν. Πλύσιμο στις βεράντες  δεν συστήνουμε γιατί δεν στραγγίζουν σωστά, ξεβάφουν, γαριάζουν και αναστρέφεται το πέλος.

Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, mohammadi, μπουχάρες, ίσως να αντιδράσουν στην υγρασία ή άλλο παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί θα επανέλθει με το στρώσιμο ή μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία.
Στρωμένα χαλιά τα οποία βλέπει ο ήλιος από πορτοπαράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους.
Τα χαλιά φθείρονται όταν πατιούνται ή τρίβονται σε συγκεκριμένα  ίδια σημεία. Ορισμένες εργασίες μπορεί να έχουν χρέωση.

Πρόσθετες πληροφορίες επισκευών
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΞΕΛΕΚΙΑΣΜΑ

Στα χειροποίητα χαλιά συστήνουμε ΣΤΕΓΝΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ για ασφάλεια. Όλα καθαρίζονται αλλά όχι στο σπίτι, με διαφορετικό τρόπο το καθένα.

Όχι πλύσιμο σε βεράντες γιατί ξεβάφουν, γαριάζουν και αναστρέφεται το πέλος. Για τοπικούς λιπαρούς λεκέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα από υγρό σαπούνι πιάτων, για άλλους διάλυμα σκόνης πλυντηρίου με νερό, σε ελάχιστη ποσότητα και χωρίς να ‘μουλιάσει’ το χαλί. Στη συνέχεια ‘ξεβγάζουμε’ με σκέτο νερό σε πανί. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υγρά υφασμάτινα μαντιλάκια υποαλλεργικά, χωρίς οινόπνευμα επώνυμης εταιρείας πάνω σε διάφορους λεκέδες.

Η καθαρή βενζίνη (αραιωμένη 1-3 με νερό) πάνω σε λευκό βαμβακερό πανί, με ταμποναριστές κινήσεις πάντα στην κατεύθυνση του πέλους, είναι ένας ακόμη σύμμαχος κατά των λεκέδων.

Θεωρούμε ότι κανένα χαλί δεν είναι ανεξίτηλο, δεδομένου ότι τα χρώματα μπορεί να προέρχονται από φυτικές βαφές και παραδοσιακές μεθόδους, επηρεάζονται από τον ήλιο και την υγρασία.  Σε περίπτωση ατυχημάτων με υγρά (διαρροές, νερά από γλάστρες κλπ)  για ζωικούς ή χρωστικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αναψυκτικό, ούρα, αίμα κλπ), ταμπονάρουμε άμεσα με ένα απορροφητικό λευκό πανί για να τραβήξουμε όσο περισσότερο λεκέ μπορούμε εφαρμόζοντας στην συνέχεια την διαδικασία που γνωρίζουμε για τους λεκέδες ίσως δοκιμάζουμε και λίγη σόδα. Προσοχή στο ξέβαμμα ή άπλωμα του λεκέ. Ώριμοι και πολυκαιρισμένοι λεκέδες μπορεί να μην καθαρίσουν εντελώς.

Τέλος στεγνώνουμε με στεγνό πανί γρήγορα κερδίζοντας έτσι το χρόνο να μας καλέσετε για περισσότερη πληροφόρηση.   

Βέβαια πάντα η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και αυτό ισχύει και στα χαλιά όπου με την επεξεργασία της αδιαβροχοποίησης προστατεύουμε απόλυτα τα χαλιά μας από την υγρασία, το ξεθώριασμα από τον ήλιο και φυσικά τους λεκέδες.

Όλες οι διαδικασίες αυτές ίσως να μην αποδώσουν 100% αλλά θα βελτιώσουν την κατάσταση  και συστήνονται με κάθε επιφύλαξη.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ

Απαγορεύεται το τίναγμα στα χέρια γιατί ταλαιπωρούνται οι άκρες, αφού ξεχειλώνουν, ανοίγουν τα ρέλια, οι αλυσίδες, μαδάνε κρόσσια.

Πριν την αποθήκευση των χαλιών σας σκουπίστε τα καλά με την ηλεκτρική σας σκούπα, πίσω και μετά μπροστά (αν θα το αφήσετε σε ανοικτό χώρο για αερισμό πιο καλά από την πίσω πλευρά).

Για την φύλαξη χρησιμοποιείστε ένα νοτισμένο από αραιωμένη βενζίνη και καλά στραγγισμένο λευκό πανί (5 μέρη νερού σε 1 μέρος βενζίνη), και περάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού προς την φορά του πέλους. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται για πάνω από 2 χρόνια.

Στεγνά και καθαρά πλέον τα τυλίγουμε ρολό, τα βάζουμε μέσα σε υφασμάτινες ή νάιλον με τρύπες θήκες, σε στεγανό χώρο και οριζόντια θέση προσθέτοντας αρκετά αντισκωρικά, εντομοαπωθητικά χωρίς να έρχονται σε επαφή με το πέλος του χαλιού.

Για μακροχρόνιες αποθηκεύσεις ελέγχουμε τακτικά για το καλώς έχει. Το μαλλί είναι ζωντανός οργανισμός και χρειάζεται κάποια υγρασία και ήλιο. Η ποσότητα /χρόνος διαφέρει ανάλογα με το «DNA» κάθε χαλιού.

Συγχαρητήρια για την επιλογή σας και καλοπάτητο το νέο σας χαλί/α.