ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ – ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Οδηγός Χειροποίητων Χαλιών

ΤΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΧΑΛΙ ΣΥΖΕΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Συμβουλές για μια ασφαλη και μακροχρόνια συμβίωση από τον ΟΙΚΟ ΕΦΡΑΙΜΟΓΛΟΥ

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Ως «νεοδημιούργητα» και «απάτητα» δεν είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν τα αναμενόμενα συμπτώματα της χρήσης τους  ανάλογα με την τεχνοτροπία κατασκευής. Ενημερώστε μας  για  οδηγίες καθαρισμού από τον κατασκευαστή ή πωλητή.

Πολλά χαλιά φθάνουν σε εσάς μετά από μία σειρά χειροποίητων ή μη, παραδοσιακών, σύνθετων και διαφορετικών διαδικασιών,  βαφής, ύφανσης, φινιρίσματος , με ίνες μάλλινες, μεταξωτές , viscose, bamboo silk κλπ.

Ειδικές  Κατασκευές  tufted, μοκετόχαλα, δερμάτινα αλλά και  νήματα όπως  viscose, Bamboo silk, cotton, sisal, jute , rayon, ή σύμμικτες, συνθετικές ή τεχνητές ίνες   που χρησιμοποιούνται στην ταπητουργία, αλλά και patchwork, shaggy, vintage, bleached ή σταμπωτά (printed)  χαλιά που μπορεί να είναι βαμμένα ή να έχουν υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία έχουν άλλη συμπεριφορά στην χρήση αλλά και στον καθαρισμό. Η «καινουργίλα» με την χρήση και με τον καθαρισμό μπορεί να φύγει  και μπορεί να αλλάξει η τονικότητα των χρωμάτων ή η υφή.

Ανάλογα λοιπόν με τo DNA τους έχουν κάποιες αντιδράσεις  που δεν σχετίζονται με την αξία του χαλιού πχ εμφάνιση έξτρα κλωστών στο πέλος , χνούδι, τονική αλλαγή χρωμάτων (φεύγει το περίσσιο κατάλοιπο χρώματος)  ζαρώματα, μυρωδιά.  Τα συμπτώματα αυτά συνήθως υποχωρούν σταδιακά σε χρόνο ανάλογα με την χρήση , την ποιότητα, την τεχνοτροπία ύφανσης τους και μετά τους πρώτους καθαρισμούς αλλά μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία.

Κρόσσια, ρέλια, γωνίες στις άκρες των χαλιών, ταινίες, τρέσες, ραφές ,υπόστρωμα είναι τα πιο «ευαίσθητα» σημεία στα χαλιά.  Με το χρόνο, την συντήρηση, τίναγμα με τα  χέρια ή χρήση,  εξασθενούν, ανοίγουν, φθείρονται, κόβονται. Από την μία χρονιά στην άλλη ίσως και μετά από ένα τίναγμα ή καθαρισμό να αρχίσουν να μαδάνε τα κρόσσια,  να ανοίγουν τα ρέλια-άκρες ή να βγάλουν έξτρα κλωστές στο πέλος.

Κρόσσια και ρέλια, τρέσες που έχουν προδιάθεση να κοπούν ή να ανοίξουν  στο σπίτι θα κοπούν ή θ’ ανοίξουν και με το καθάρισμα. Επίσης ξεβάμματα,  ξεθωριάσματα ή αναστροφή πέλους είναι πιθανά. Αυτό δεν σημαίνει ότι χάλασε το χαλί, αλλά ότι χρειάζεται ίσως κάποια επεξεργασία. Vintage ή bleached χαλιά μπορεί να αλλάξουν χρώμα από χρήση, συντήρηση ή ήλιο.

Φθείρονται ή αλλοιώνονται πιο σύντομα όταν πόρτες και καρέκλες χτυπάνε στα κρόσσια-ρέλια ή γίνεται πιο συχνή χρήση από πατήματα ή έπιπλα σε συγκεκριμένα σημεία του χαλιού. Χαλιά τα οποία «βλέπει» ο ήλιος από πορτοπαράθυρα μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα τους.

Τα σημεία που έχουν υποστεί  επισκευή, βαφή ή σημεία που  υπάρχει φθορά ή προδιάθεση φθοράς και δεν έχουν εμφανιστεί ή εκδηλωθεί, πιθανόν να γίνουν πιο ευδιάκριτα μετά τον καθαρισμό γιατί φαίνονται καλύτερα στο καθαρό χαλί όπως κόμποι, στημόνια, φθορά στο πέλος,  φαγωμένο πέλος, αλλοίωση χρώματος κλπ. Τα χαλιά δεν είναι ανεξίτηλα ούτε άφθαρτα στον χρόνο αλλά ζωντανοί οργανισμοί που αντιδρούν και ωριμάζουν και συνήθως συστήνουμε στεγνό ή με ελεγχόμενης υγρασίας καθάρισμα από πιστοποιημένο επαγγελματία.

Λεκέδες όπως  ούρα, κρασί, καφέ, μελάνια, αίμα, λάδι, μπογιές ή κάποια ξεβάμματα ή υγρασία μπορεί να μην καθαρίσουν. Χαλιά ή λεκέδες που έχουν να καθαριστούν πολύ καιρό είναι δύσκολο να καθαρίσουν καλά.

Αλλοιώσεις χρωμάτων από διάφορες αιτίες όπως χρήση, ήλιος κλπ. έχουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας με τον απλό καθαρισμό. Πλύσιμο στις βεράντες  δεν συστήνουμε γιατί δεν στραγγίζουν σωστά, ξεβάφουν, γαριάζουν και αναστρέφεται το πέλος.

Χαλιά με μάλλινο ή γιούτινο στημόνι ή υφάδι όπως Ghashgai, Mohammadi, μπουχάρες, ίσως να αντιδράσουν στην υγρασία ή άλλο παράγοντα με αποτέλεσμα μερικές φορές να παρατηρούνται κάποια φουσκώματα, ζαρώματα, στραβώματα. Αυτό δεν είναι ανησυχητικό, το χαλί θα επανέλθει με το στρώσιμο ή μπορεί να χρειαστεί κάποια επιπλέον επεξεργασία. Ορισμένες εργασίες μπορεί να έχουν χρέωση. Όλα τα χαλιά καθαρίζονται , ο τρόπος διαφέρει.

Επιπλέον πληροφορίες  https://efremoglou.gr/sixnes-erwtiseis/      ή καλέστε στο  2102771400 (Γραφεία –Υπηρεσίες Καθαρισμού) 

Πρόσθετες πληροφορίες επισκευών
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ – ΞΕΛΕΚΙΑΣΜΑ

Σε ορισμένες  περιπτώσεις η  διαδικασία του στεγνού καθαρίσματος με ελεγχόμενη υγρασία, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια κατά τον καθαρισμό των χειροποίητων χαλιών. Όλα τα χαλιά μπορούν να καθαριστούν, αλλά ο τρόπος ποικίλει σε κάθε χαλί. Φτιαγμένα με φυσικά υλικά όπως το μαλλί χρειάζεται το νερό και τον αέρα απλά διαφέρει η ποσότητα και ο τρόπος έκθεσης.

Αποφεύγετε το πλύσιμο στις βεράντες, γιατί η διαδικασία αυτή οδηγεί σε ξέβαμμα και αναστροφή του πέλους του χαλιού. Για τοπικούς λιπαρούς λεκέδες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  μωρομάντηλα , διάλυμα από υγρό σαπούνι πιάτων. Για άλλους τύπους λεκέδων, αρκετά αποτελεσματική είναι η χρήση ενός διαλύματος σκόνης πλυντηρίου με νερό, σε ελάχιστη ποσότητα, προσέχοντας όμως να μη μουλιάσουμε το χαλί. Στη συνέχεια ‘ξεβγάζουμε’ το καθαριστικό με σκέτο νερό σε πανί. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε υγρά μαντιλάκια, χωρίς οινόπνευμα,  τρίβοντας (ταμπονάροντας)  ομοιόμορφα πάνω σε διάφορους λεκέδες. Καλό είναι να δοκιμάσουμε με ένα λευκό υγρό πανί αν βγαίνει χρώμα. Σε αυτήν την περίπτωση λιγότερο νερό.

Η καθαρή βενζίνη (αραιωμένη με 1-3 νερό) πάνω σε λευκό βαμβακερό πανί, με ταμποναριστές κινήσεις πάντα προς την κατεύθυνση του πέλους, είναι ένας ακόμη αποτελεσματικός σύμμαχος κατά των λεκέδων. Σε περίπτωση ατυχημάτων με υγρά (διαρροές, νερά από γλάστρες κλπ) και για ζωικούς ή χρωστικούς λεκέδες (καφές, κρασί, αναψυκτικά, ούρα, αίμα κλπ), ταμπονάρουμε άμεσα με ένα απορροφητικό λευκό πανί για να απορροφήσουμε όσο περισσότερο λεκέ μπορούμε, εφαρμόζοντας στην συνέχεια την παραπάνω διαδικασία που αναφέρθηκε. Προσοχή στις κινήσεις καθαρισμού τις οποίες επιχειρείτε, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στο ξέβαμμα ή το περαιτέρω επέκταση του λεκέ. Ώριμοι και πολυκαιρισμένοι λεκέδες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να αφαιρεθούν ολοκληρωτικά.

Σε περίπτωση ατυχήματος λεκέ, προσπαθήστε άμεσα να το στεγνώσετε  ταμπονάρετε χρησιμοποιώντας ένα στεγνό πανί, κερδίζοντας έτσι πολύτιμο χρόνο, ώστε να μας καλέσετε για να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις περαιτέρω ενέργειες που θα πρέπει να ακολουθήσετε.  Βέβαια πάντα η καλύτερη “θεραπεία” σε όλα τα προβλήματα είναι η πρόληψη, και αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση και στην προστασία των χαλιών σας. Μέθοδοι όπως η προστασία μέσω της αδιαβροχοποίησης, τη προστασία των χαλιών σας από τη βλαβερή υγρασία, το ξεθώριασμα από τον ήλιο και φυσικά τους λεκέδες, είναι μια αρκετά καλή αρχή για να διατηρήσετε την υψηλή ποιότητα των χαλιών σας.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες  ίσως να μην αποδώσουν 100%, αλλά σίγουρα θα βελτιώσουν την ήδη υπάρχουσα κατάσταση και φυσικά συστήνονται με κάθε επιφύλαξη.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΦΥΛΑΞΗ

Αποφύγετε το γενικότερο τίναγμα των χαλιών σας με τα χέρια, διότι με αυτόν τον τρόπο ταλαιπωρείτε τις άκρες τους, με αποτέλεσμα να ξεχειλώσουν, να ανοίξουν εν συνεχεία τα ρέλια,  οι αλυσίδες το κιλιμλίκι (κιλίμι)  και να μαδήσουν τα κρόσσια. Πριν την αποθήκευση των χαλιών σας, φροντίστε να τα σκουπίστε εκτενώς με την ηλεκτρική σας σκούπα, και από τις δύο πλευρές τους (αν θα τα αφήσετε σε ανοικτό χώρο για τον αερισμό τους, προτιμότερο είναι να τα απλώσετε με την πίσω πλευρά τους).

Για την φύλαξη τους, χρησιμοποιήστε ένα νοτισμένο από αραιωμένη βενζίνη και καλά στραγγισμένο λευκό πανί (5 μέρη νερού προς 1 μέρος βενζίνης), και περάστε όλη την επιφάνεια του χαλιού, κατευθυνόμενοι προς την φορά του πέλους. Θυμηθείτε πως η συχνότητα αυτής της διαδικασίας δεν πρέπει να ξεπερνά τα δύο χρόνια.

Τα χαλιά σας πλέον σε στεγνή και καθαρή κατάσταση, τα τυλίγετε σε ρολό, τα βάζετε μέσα σε υφασμάτινες ή νάιλον θήκες που αερίζονται με τρύπες και τα τοποθετείτε εντός στεγανού χώρου, σε οριζόντια θέση, σε απόσταση από το πάτωμα, χωρίς υγρασία, προσθέτοντας αρκετά αντισκωρικά, εντομοαπωθητικά, προσέχοντας παράλληλα να μην έρθουν σε επαφή με το πέλος του χαλιού.

Για τις μακροχρόνιες αποθηκεύσεις των χαλιών σας, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά για το καλώς έχει. Έχετε κατά νου πως το μαλλί που αποτελεί κύριο συστατικό του χαλιού σας, χρειάζεται ορισμένη ποσότητα υγρασίας και ήλιου. Η ποσότητα και ο χρόνος που χρειάζεται διαφέρει ανάλογα με το «DNA» κάθε χαλιού ξεχωριστά, γι’ αυτό και κάθε χαλί αποτελεί και μια διαφορετική περίπτωση για εμάς αλλά και για εσάς.

Συγχαρητήρια για την επιλογή σας και καλοπάτητο το νέο σας χαλί/α.
Η εταιρεία Εφραίμογλου είναι στη διάθεσή σας.