Μνήμες ξεριζωμού σε έναν χώρο όπου οι παλαιότερες και οι νέες γενιές βιώνουν την Ιστορία.

Το μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του νότιου κτιρίου του γηπέδου της ΑΕΚ, λειτουργεί στο πρότυπο του Ellis Island National Museum of Immigration της Νέας Υόρκης. Από τα στοιχεία που κάνουν το μουσείο να ξεχωρίζει είναι η χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, η οποία όχι απλώς αναδεικνύει τα εκθέματα αλλά τα «ζωντανεύει», προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία που παντρεύει την ιστορική γνώση με το συναίσθημα.

Το πρώτο πράγμα που αντικρίζει ο επισκέπτης κατά την είσοδό του είναι ένας μεγάλος γραφιστικός χάρτης στον οποίο σημειώνονται όλες οι περιοχές του ξεριζωμού. Παραδίπλα βρίσκονται στήλες με οθόνες αφής, μέσα από τις οποίες μπορεί να λάβει πληροφορίες οι οποίες θα του φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στη συνέχεια της περιήγησης.

Από τα σπίτια στο μουσείο

Η διευθύντρια του μουσείου Εφη Μαυροπούλου αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στη μεγάλη ιστορία του προσφυγικού ελληνισμού μέσα από τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες που τη συνθέτουν.

Βρισκόμαστε στην ενότητα «Στη Μικρασία κάποτε», όπου τα αντικείμενα της καθημερινότητας αποκαλύπτουν στοιχεία για τη ζωή των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Καππαδοκών.

Το ρίζωμα στη νέα πατρίδα

Το πιο δύσκολο συναισθηματικά σημείο του μουσείου είναι εκείνο που αφορά την καταστροφή της Σμύρνης. Μέσα από τις φωτογραφίες, τους χάρτες, τα κείμενα που προβάλλονται στις οθόνες και τα κειμήλια που εκτίθενται αποτυπώνεται γλαφυρά ο βίαιος ξεριζωμός..

Ωστόσο παρά τις αντίξοες συνθήκες οι πρόσφυγες κατάφεραν να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν και σε αρκετές περιπτώσεις να μεγαλουργήσουν. Στο μουσείο υπάρχει ειδικός χώρος για εκείνους που άφησαν βαθύ αποτύπωμα στη σύγχρονη ιστορία μας: η Nelly’s, ο Νίκος Ξανθόπουλος, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Γιώτα Λύδια, ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, η οικογένεια ταπητουργών Εφραίμογλου, ο Ελευθέριος Μουζάκης της κλωστοϋφαντουργίας Πεταλούδα, η οικογένεια Παπαδοπούλου με τα μπισκότα. Τα εντυπωσιακά αληθοφανή ομοιώματα δύο σημαντικών ανθρώπων στέκονται το ένα απέναντι στο άλλο. Πρόκειται για εκείνα των Στέλιου Καζαντζίδη και Αριστοτέλη Ωνάση. Δίπλα τους προσωπικά τους αντικείμενα που έχουν παραχωρηθεί στο μουσείο.

Η περιήγηση στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού ολοκληρώνεται με μια οθόνη στην οποία προβάλλεται βίντεο με άντρες με ποντιακές στολές που χορεύουν τον πυρρίχιο. Η κ. Μαυροπούλου εξηγεί: «Επιθυμία μας είναι ο επισκέπτης να φεύγει με τη δύναμη και την πίστη στη ζωή. Ενα σπουδαίο μάθημα που μας δίδαξαν οι Μικρασιάτες και θα πρέπει να διδάξουμε στις επόμενες γενιές».

Επίσκεψη επιφανών δωρητών στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού

Μια πολύ ιδιαίτερη ξενάγηση-εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 26/2/24 στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP ARENA.

Επισκέπτες ήταν κάποιοι από τους πιο σημαντικούς δωρητές του Μουσείου, είτε φυσικά πρόσωπα είτε εκπρόσωποι οικογενειών,φορέων και εταιρειών που δώρισαν σημαντικά κειμήλια σε αυτό.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε

  • το Ίδρυμα Ωνάση (το οποίο εκπροσώπησε η κα Αρτεμις Παλάσκα)
  • το Πολεμικό Μουσείο (παρόντες ήταν ο πρόεδρος Αναστάσιος Λιάσκος και ο ταγματάρχης Νίκος Ρούσσος)
  • τον Οίκο Εφραίμογλου (διά του Δημήτρη Εφραίμογλου)
  • την COSMOTE TV που δώρισε στο Μουσείο το ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» (εκπροσωπήθηκε από τους συνεργάτες της σκηνοθέτιδος Ευτυχίας Φράγκου).

Μεταξύ των δωρητών που παρέστησαν, ήταν οι φίλοι Στέλιου Καζαντζίδη (παρών ο Νικόλαος Τζανιδάκης) οι οικογένειες του συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά (παρούσα η εγγονή του Λένα Ψαθά) και του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου (ήταν εκεί η κόρη του Μαρία) και η Βασιλική Ατταλίδου, νύφη της μεγάλης λαϊκής ερμηνεύτριας Γιώτας Λύδια που επίσης αποτελεί δωρήτρια του Μουσείου.

Μεταξύ των δωρητών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν ο γνωστός ηθοποιός Στέλιος Μάινας και η κα Ελένη Καλλιγά της Gallery Σκουφά.
Στην ξενάγηση ήταν προσκεκλημένοι και παρευρέθησαν ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Νικολόπουλος, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης, η ειδική επί των δημοσίων σχέσεων Μαρκέλλα Καζαμία και οι δημοσιογράφοι Ρένια Τσιτσιμπίκου και Ηλίας Μαγκλίνης.
Τους καλεσμένους υποδέχθηκε και ξενάγησε η Διευθύντρια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού κα Έφη Μαυροπούλου.

(Αναδημοσίευση απο AEK OFFICIAL)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.