Πολλοί έχουν μιλήσει και γράψει για τη Μικρασιατική Καταστροφή, λίγοι όμως γνωρίζουν τι συνέβη μετά το 1922, όταν οι πρόσφυγες κλήθηκαν να στήσουν μια ζωή από την αρχή. Λίγοι κατανοούν την προσπάθεια των ξεριζωμένων από Μικρά Ασία, Καππαδοκία και Πόντο να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους, φέρνοντας μαζί τους την άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους και τη σημαντική συμβολή των ανθρώπων αυτών στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτιστική αναγέννηση της Ελλάδας.

Με το πέρασμα των χρόνων, το τραύμα μετατρέπεται σε θαύμα.

Το επιχειρηματικό δαιμόνιο των προσφύγων και η πολυμήχανη φύση τους συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα της Ελλάδας, στην αστικοποίηση της χώρας αλλά και στην εξέλιξη της βιομηχανίας.

Ο προσφυγικός συνοικισμός της Νέας Ιωνίας στην Αθήνα, αποτέλεσε ένα πρότυπο βιομηχανικό κέντρο της εποχής του Μεσοπολέμου.

Ιδρύθηκε στις 30 Ιουνίου 1923 από τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον ιερέα Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου, ο οποίος είχε οδηγήσει τους χιλιάδες συμπατριώτες του Σπαρταλήδες (από την πόλη Σπάρτη της Πισιδίας) στην Ελλάδα, μετά την Μικρασιατική καταστροφή.

Η πόλη αναπτύχθηκε ταχύτατα, παρά τις φοβερές ελλείψεις και την προχειρότατη εγκατάσταση σε μικρές προσφυγικές κατοικίες ή και σε σκηνές χιλιάδων προσφύγων. Όντας οι περισσότεροι κάτοικοι αστοί πρόσφυγες, ικανοί στο εμπόριο και τις επιχειρήσεις ανέδειξαν γρήγορα την πολιτεία τους σε μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, με κύριους κλάδους: την Κλωστοϋφαντουργία και την Ταπητουργία.

Oι επιχειρήσεις που γεννήθηκαν από τους πρόσφυγες είχαν οικογενειακό χαρακτήρα αφενός (οικογένεια Eφραίμογλου, Σινάνογλου, Σινιόσογλου, Tσαλίκογλου, Δουρμούσογλου) και συνεταιριστικό αφετέρου με καθοριστικό την κοινή καταγωγή των συνεταίρων (δηλαδή οι Σπαρταλήδες με Σπαρταλήδες, οι Kαισαριώτες με Kαισαριώτες κλπ.).

Σήμερα με την αποβιομηχάνιση της N. Iωνίας η δομή της βιομηχανίας της χαρακτηρίζεται από ελάχιστες οικογενειακές βιοτεχνικές επιχειρήσεις και τις επίσης ελάχιστες, 3 τον αριθμό, σε λειτουργία μεγάλες σχετικά επιχειρήσεις, επίσης οικογενειακού χαρακτήρα.

Tήν Tρία Άλφα, η Mουταλάσκη και η Aθηνά, της οικογένειας Eφραίμογλου και της οικογένειας Σακαλίδη.

Σπάρταλης  τρίτης γενιάς , ο Δημητρης Εφραιμογλου ενώνει τη μαρτυρία του με τους ιστορικούς και ερευνητές και αφηγείται μια ιστορία δύναμης και θάρρους, όπως τη βίωσε  εργαζόμενος δίπλα στον παππού του Δημητρό και τον πατέρα του Συμεών Εφραίμογλου .

Πηγές :Skai tv – Απόσπασμα της συνέντευξης της Ο. Βογιατζόγλου στο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΓΟΡΑΣ Ν. ΙΩΝΙΑΣ 2000

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.