ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ. Μαθητές και μαθήτριες αναζητούν το 1922.

Από την Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2023 έως την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2023  θα φιλοξενηθεί στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών έκθεση με θέμα: «Μικρασιατικός Ελληνισμός: Εικόνες και Μνήμες».

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή από τα Γυμνάσια Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού και τη Βιβλιοθήκη του Κολλεγίου σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

Η μικρασιατική καταστροφή δεν αποτελεί απλώς ένα κεφάλαιο ιστορικών εγχειρίδιων. Είναι μια ζωντανή ανάμνηση, ένα κοινό σημείο μνήμης πολλών ελληνικών οικογενειών που ανάγονται στους πρόσφυγες και τις χαμένες πατρίδες τους.

Ζωντανές μνήμες που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά.

Μεγάλο μέρος της έκθεσης αποτελούν έργα μαθητών της γ’ Γυμνασίου Κολλεγίου Αθηνών και Κολλεγίου Ψυχικού.

Κατά την σχολική χρονιά 2022-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες αναζήτησαν το 1922 στο δικό τους παρόν.

Περπάτησαν στη γειτονιά τους, συζήτησαν με τους συγγενείς τους, πήραν συνεντεύξεις, είδαν ταινίες και ντοκιμαντέρ, φωτογράφισαν κειμήλια, επισκέφτηκαν εκθέσεις, διάβασαν ιστορίες, έγραψαν ιστορίες.

Ανακάλυψαν μικρασιατικά έθιμα, τραγούδια και χορούς, συνταγές, βιβλία, μυθιστορήματα και ποιήματα, υφαντά, θρησκευτικές εικόνες, ρολόγια και κειμήλια, έργα ζωγραφικής, μνημεία και οικογενειακές φωτογραφίες, έγγραφα και πιστοποιητικά.

Στην έκθεση καταθέτουν οικογενειακές μνήμες και ιστορίες, την έρευνά τους και τις αποτυπώσεις του παρελθόντος που ξεχώρισαν, προσωποποιούν και  παραθέτουν την ιστορία του 1922 όπως την προσλαμβάνουν σήμερα τα δισέγγονα ή τρισέγγονα των ανθρώπων που την βίωσαν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.